Slaapstoornissen
Meer dan 15 procent van de Nederlanders heeft met enige regelmaat last van slaapstoornissen. Dit is het geval als u regelmatig slecht slaapt, gedurende minstens een maand en daardoor overdag minder goed functioneert. Een slaapstoornis komt vrij veel voor onder ouderen. En vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Slaapstoornissen omvatten een breed scala aan problemen. Hieronder wordt een aantal slaapstoornissen toegelicht.
Narcolepsie
Narcolepsie is een slaap-/waakstoornis. Het kenmerkende symptoom van mensen met narcolepsie is slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Ook wanneer patiënten voldoende nachtrust hebben gekregen, hebben zij dagelijks last van slaapaanvallen. Naar schatting hebben 10.000 Nederlanders last van narcolepsie. Daarnaast heeft 60 tot 70 procent van deze mensen ook kataplexie. Dit zijn korte spierverslappingen die worden veroorzaakt sterke emoties, zoals hard lachen, woede of schrikken van iets.
Rusteloze benen
Rusteloze benen (restless legs) is een neurologische aandoening die zorgt voor onaangename, kriebelige gevoelens in de onderbenen. De aandoening treedt vooral 's avonds en 's nachts op. Daardoor is inslapen vaak lastig en is het een probleem dat de nachtrust danig kan verstoren.
- Wat zijn de symptomen van slecht slapen?
- Piekeren helpt niet - deze tips wel!
- Apart slapen: het laatste taboe?
Slaapwandelen
Slaapwandelen komt vaak voor. Mannen en kinderen hebben er vaker last van dan vrouwen. Slaapwandelen is wandelen terwijl je slaapt. Je omgeving denkt echter dat je wakker bent. Het deel van de hersenen dat zou moeten slapen, wordt actief. De slaper komt uit bed en gaat slaapwandelen. Slaapwandelaars wakker maken is niet gevaarlijk, wel lastig; het beste kun je een slaapwandelaar voorzichtig naar bed begeleiden. De volgende dag weet een slaapwandelaar vaak niets meer van wat er gebeurd is die nacht.
Slaap-waak ritme stoornis
Het slaap-waakritme wordt geregeld in de hersenstam. Een stoornis in de hersenstam zorgt voor een aanhoudende ontregeling van de slaap. Dit is te vergelijken met een jetlag of de verstoring na een ploegendienst. De meest voorkomende stoornis is het uitgestelde-slaapfasesyndroom (DSPS). Lees meer over de slaapstoornissen apneu, hypersomnia en pavor nocturnus (nachtterreur).