Slaapstoornissen
Meer dan 15 procent van de Nederlanders heeft regelmatig last van slaapstoornissen. Dit zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders. Vrouwen slapen vaker slecht dan mannen, net als oudere mensen. U heeft een slaapstoornis als u regelmatig slecht slaapt, gedurende minstens een maand en daardoor overdag minder goed functioneert. Hieronder wordt een aantal slaapstoornissen toegelicht.
Apneu
Apneu is de medische term voor een ademstilstand gedurende ten minste tien seconden. Als er meer dan tien tot vijftien apneus per uur optreden, is er sprakevan een slaap-apneu-syndroom. Het slaap-apneu-syndroom zorgt ervoor dat u niet goed uitrust tijdens de slaap en overdag moe bent. Apneu leidt tot prikkelbaarheid en plotselinge woedeaanvallen en komt het meest voor bij mannen.
Hypersomnia
Mensen met hypersomnia krijgen nooit voldoende slaap. Ook al wordt de slaap niet onderbroken, toch is ze niet ontspannend, verfrissend of verkwikkend. Mensen met hypersomnia slapen dus veel, maar helaas zijn ze desondanks nog steeds erg moe. Hypersomnia begint meestal rond het twintigste levensjaar, maar de diagnose wordt meestal pas vele jaren later gesteld.
Pavor nocturnus (nachtterreur)
Pavor noturnus bestaat uit nachtelijke paniekaanvallen, waarbij een heftig gevoel van angst en bedreiging ervaren wordt. Deze stoornis wordt vaak met nachtmerries verward. Vaak kan men zich niets herinneren van de aanval. Deze stoornis is moeilijk te verhelpen en heeft een neurologische basis. Lees meer over de slaapstoornissen slaapwandelen, restless legs en narcolepsie in deel I van ons slaapdossier.